Døgnville

Det absolutt verste med å reise til andre tidssoner, er opplevelsen av døgnvillhet i tiden etterpå. Jeg husker første gangen jeg dro til Australia og hvor sprøtt det var å våkne klokken 04:00 om morgenen og være helt lys våken. Det har blitt mange turer frem og tilbake gjennom årene, og nå som vi attpåtil reiser med to små barn, har dette med døgnvillhet virkelig blitt “next level”.

Scenarioet er som følger: Vi er tilbake i Norge, det er vintermørkt ute, men barna våkner fra kl. 02:00 og utover, og sovner gjerne kl. 17 om ettermiddagen. Det er umulig å vekke dem når de har sovnet, de faller helt i koma. Det må jobbes med, draes ut, det føles som om man tar to steg frem men så plutselig tre tilbake, og enn så lenge er det bare å innfinne seg i dette limboet hvor vi står opp til alle herrens tider på natten for å underholde unger som ikke sover. Det er mørkt i alle hus rundt meg, men jeg sitter her kl. 04:30 i stuen vår, med kaffekoppen og planer om frokost, mens de to små leker rundt meg, og venter på at fantorangen skal begynne på tv om to timer.

Og det verste av alt? Det finnes egentlig ikke noe kur mot døgnvillhet. Australias tid er 10 timer foran Norge. Regelrett vil det si at når det er dag her er det natt der og vice versa. Bali tidssone ligger 6 timer foran Norge. Det er med andre ord ikke rart barna vil starte dagen kl. 03:00, kroppsklokken deres er nemlig minst 9 om morgenen på det tidspunktet. Så inntil ting begynner å normalisere seg, er det bare å trøste seg med kruttsterk kaffe og å fortsette å legge seg kl. 20.

 

2 Comments på Døgnville

 1. Synne
  Thursday, 30. November 2017 10:40

  Hihi, dette tror jeg alle som har reist langt, både for kortere og lengre opphold, kan kjenne seg igjen i! Det er alltid vanskeligst å dra østover, synes jeg, enten det er fram- eller tilbaketuren. Har riktignok aldri vært på noen slike reiser med små barn, så jeg kan bare tenke meg hvordan det kompliserer situasjonen ytterligere… Enda godt vi har kaffe, altså!

  Reply
 2. Sandra
  Monday, 18. December 2017 13:38

  Ja, det er virkelig et slit med døgnville små barn! Men det er alltid verdt å ta sjansen, for turen sin del. Ingenting er bedre enn å reise <3

  Reply

Leave a comment

Your email adress will not be published.

Comment *